Ashwagandha

Withania Somnifera
Leestijd:
4 Minuten
Laaste update op:
May 11, 2020
In dit artikel ontdek je hoe Ashwagandha jou helpt om op een gezonde manier maximaal te presteren.
Je komt net thuis van een flinke workout na een drukke dag werk. Je bent moe, echter raced je geest nog door. Net wat je niet kunt gebruiken. Het is namelijk al laat en je gaat over niet al te lange tijd naar bed. Om tot rust te komen bereid je op je gemak een warme kop golden milk. Naast kurkuma en gember bevat het recept ook een goede dosis Ashwagandha welke je helpt om tot rust te komen. Na wat lezen, mediteren of gewoon chillen ben je helemaal klaar voor een heerlijke nacht rust en herstel. De volgende dag ben je weer klaar om maximaal te presteren.

Introductie

Ashwagandha (Withania somnifera) is een plant, wortel en kruid dat zijn eerste gebruik kent in de Ayurveda, een eeuwenoude traditionele geneeswijze uit India. Er worden verschillende delen van de plant gebruikt, maar het meest voorkomend is een supplement op basis van het extract van de wortels van de plant.


Werkzame Stof

Ashwagandha bevat diverse alkaloïden waaronder anaferine, anahygrine, cuscohygrine, whitaferine. In de wortels van wordt veruit de hoogste concentratie van de werkzame stof Withaferine A gevonden. 


Wetenschap en Werking

Het meeste onderzoek naar de werking van ashwagandha gaat uit naar de ontspannende effecten van de plant. Ook heeft de plant nog andere interessante effecten.


- Ontspanning

De meest onderzochte en potentierijke werking van ashwagandha gaat uit naar de kalmerende werking. Zo oefent de werkzame stof withaferine-a een verlagend effect uit op het stresshormoon cortisol en helpt zo bij een betere ‘weerstand’ tegen stress en heeft een ontspannende en angstremmende werking.


- Uithoudingsvermogen

Drie onderzoeken naar de cardiovasculaire werking van Ashwagandha hebben aangetoond dat het extract van de wortel in staat is om bij zowel ongetrainde als doorgewinterde atleten de VO2max met een significante hoeveelheid te verhogen.


- Kracht

Verbeteringen in het vermogen zijn waargenomen bij getrainde personen die een sprinttest hebben ondergaan en bij zittende personen die het supplement gewoon hebben ingenomen, en bij ongetrainde mensen die met krachttraining zijn begonnen.


- Immuniteit

Ashwagandha verhoogd en verzameling van enzymen met antioxidanten werking waaronder superoxide dismutase, glutathion en catalase. Van deze enzymen is bekend dat ze het lichaam beschermen tegen oxidatieve schade en zo bijdragen aan een betere (af)weerstand.

Doseringen

Voor de meeste effecten neem je tussen 150 en 500 mg wortel extract. De reden dat in supplementen voornamelijk wordt gekozen voor Ashwagandha in de vorm van een wortel-extract is omdat de stoffen welke verantwoordelijk zijn voor de werking van Ashwagandha, waaronder Withaferine A, op deze wijze in meetbare hoeveelheid kunnen worden ingenomen.


Producten en Leverancier

Spice Boost en Cacao Boost bevatten beide 150 mg hoogwaardig Sensirol® Ashwagandha extract van het merk Natreon Inc. uit de New Jersey, Verenigde Staten. We gebruiken bewust dit type Ashwagandha voor zijn superieure werking en prettige smaak.


Voor meer onafhankelijke informatie over Ashwagandha bezoek je Examine.com

COPYRIGHT © 2020 BOOST FUNCTIONAL FOOD
stel je vraag