Kurkuma

Curcuma Longa
Leestijd:
Laaste update op:
May 11, 2020
In dit artikel ontdek je hoe kurkuma jou helpt om op een gezonde manier maximaal te presteren.
Als triatleet train ik soms wel twee keer per dag om op wedstrijdconditie te blijven. Met deze trainingsfrequentie is mijn lichaam vrijwel continue aan het herstellen. Mijn spieren, gewrichten en immuunsysteem krijgen hierdoor heel wat te verduren. Het mooie aan kurkuma is dat het zowel mijn herstel als immuniteit ondersteunt. Kurkuma is daarom onderdeel van mijn dagelijks ritueel. - Jim Doornbosch, Triatleet


Introductie

Kurkuma (curcuma longa) is een plant, wortel en kruid dat zijn eerste gebruik kent in de Ayurveda, een eeuwenoude traditionele geneeswijze uit India. Naast gemalen ruwe kurkuma dat veelal wordt gebruikt bij de bereiding van oosterse gerechten, word voor gezondheidstoepassing een supplement gebruikt op basis van het extract van de wortel.


Werkzame Stof

Kurkuma bevat hoofdzakelijk de werkzame stof curcumine. Het is het polyfenol dat kurkuma haar karakteristieke gele kleur, smaak en geur geeft.


Wetenschap en Werking

Het meeste onderzoek naar de werking van kurkuma gaat uit naar de ontstekingsremmende werking van de plant. Ook heeft de plant nog andere interessante effecten.


- Herstel

De krachtige ontstekingsremmende werking van kurkuma helpt bij het herstel van verlate spierpijn en behoud van soepele gewrichten.


- Immuniteit

Kurkuma verhoogd en verzameling van enzymen met antioxidanten werking waaronder superoxide dismutase, glutathion en catalase. Van deze enzymen is bekend dat ze het lichaam beschermen tegen oxidatieve schade en zo bijdragen aan een betere (af)weerstand.


Doseringen

Voor de meeste effecten neem je tussen 200 en 800 mg wortel extract. De reden dat in supplementen voornamelijk wordt gekozen voor Kurkuma in de vorm van een wortel-extract is omdat de stof welke verantwoordelijk is voor de werking van Kurkuma, namelijk Curcumine, op deze wijze in meetbare hoeveelheid kunnen worden ingenomen.


Producten

Spice Boost en Cacao Boost bevatten beide 500 mg hoogwaardig Kurkuma extract dat voor 95% bestaat uit de werkzame stof Curcumine.


Voor meer onafhankelijke informatie over Kurkuma bezoek je Examine.com

COPYRIGHT © 2020 BOOST FUNCTIONAL FOOD
stel je vraag